O KNJIZI
 
Željka Matijašević

STRUKTURIRANJE NESVJESNOG: FREUD I LACAN
Knjiga je, ponajprije, zamišljena kao uvod u Freudovu i Lacanovu misao, kao raščlamba temeljnih psihoanalitičkih ideja u Freuda te prikaz njezina daljnjeg razvoja u Lacana, a nadahnuta je Freudovom Autobiografijom , pregledom povijesti jedne ideje.
Budući da se u knjizi razmatraju Freudova i Lacanova psihoanaliza, također će se pokušati iznaći ključne točke koje ih povezuju, ali i mjesta odvajanja što će ih poduzeti Lacan da bi se uz vraćanje Freudu i okrenuo od njega. Tako će obrađivane teme biti dijelom one koje supostoje u Freuda i Lacana. To su istodobno tematske jedinice i pojmovne kategorije koje su temeljne za psihoanalitičku teoriju pa tako daju općenit pregled frojdovske i lakanovske psihoanalitičke paradigme.
Željka Matijašević (Zagreb, 1968.) je osnovnu i srednju školu završila u Zagrebu gdje je 1986. upisala Filozofski fakultet, smjer komparativna knjževnost i francuski jezik i književnost. Magistrirala je 1997., a 2000. godine doktorirala na Sveučilištu Cambridge u Velikoj Britaniji, tezom o odnosu lakanovske psihoanalize i filozofije. Od 2000. godine zaposlena je na Odsjeku za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu, trenutno u zvanju docenta. Autorica je knjige Lacan: ustrajnost dijalektike (2005), a objavljuje u Filozofskim istraživanjima i Hrvatskom filmskom ljetopisu . Temeljni joj je interes psihoanalitička teorija i njezini dodiri s filozofijom, književnošću i filmom.
Iz Uvoda
U ovom radu trebalo je prije svega krenuti od definiranja Freudova sustava misli, od onih ključnih ideja koje su ga nadahnule za stvaranje revolucionarnog znanja o psihi, od neurologije, psihijatrije, književnosti i filozofije, koje su svaka na svoj način djelovale na njega te od ateizma, materijalizma, scijentizma do stvaranja njegova specifičnog sustava o psihizmu. Za Lacana će se paradigma sastojati u, da tako kažemo, podizanju Freudovih ideja na drugu potenciju, potenciju Simboličkog, tako da će njegova osnovna namjera biti nadopunjavanje Freuda simboličkom (lingvističkom) i filozofijskom dimenzijom.
str.226,  meki uvez, format 12x19
Cijena  99.00 kn
 
 
 
 

AGM vaša internet knjižara
 
 
 
  Košarica sadrži: 0   knjiga
  Cijena košarice: 0.00 kn
 

 
po naslovu knjige
po imenu i prezimenu pisca
 
 
 
 
 
 

AGM je uveo i primjenjuje
sustav upravljanja kvalitetom
      ISO 9001 : 2000 /
EN ISO 9001 : 2000

 
     
copyright AGM d.o.o. 2004-2005