userId: 0
dborderId: 0
items: 0
dbitems: 0

Brodolom kod Gnalića - ogledalo renesansnog svijeta

Knjiga Brodolom kod Gnalića - Ogledalo renesansnoga svijeta (autori: Irena Radić Rossi i Mariangela Nicolardi) vodi nas u podmorje otočića Gnalića na južnom kraju otoka Pašmana. Riječ je o jednom od najvažnijih kasnorenesansnih podmorskih nalazišta u svijetu tj. o gotovo zaboravljenim ostatcima velikog trgovačkoga broda potonulog u kasnu jesen 1583.godine. Spašavanje tih vrijednih nalaza počelo je 1967.godine kad je podatak o točnu mjestu brodoloma napokon pronašla put do stručne javnosti. Tako se do 1973.godine iz mora izvadilo mnogo dijelova brodske opreme i tereta, ponajprije zahvaljujući veliku trudu i n aporu koji su uložili povjesničari umjetnosti Ksenija Radulić, Sofija i Ivo Petricoli te konzervator Božidar Vilhar.

Među predmetima se posebno ističu dva bogato ukrašena brončana topa izlivena 1582. godine u poznatoj ljevaonici Alberghetti u Veneciji, škrinja s preciznom vagom, tri lanene košulje, osam vunenih kapa i 54 metra svilene damastne tkanine. Prema dosadašnjim spoznajama, ta u olupini broda pronađena svilena damastna tkanina jedina je na svijetu očuvana neiskrojena tkanina tog doba...

MULTIMEDIJSKI SADRŽAJ KNJIGE

Posebnost ovog izdanja jest u tome što se nudi dodatni, multimedijski doživljaj. Naime, u knjizi se nalaze i QR kodovi koji se skidanjem mobilne aplikacije pomoću proširene stvarnosti (AR) mogu pogledati dodatni multimedijski sadržaji (6 različitih filmova).

 

OSTALE NOVOSTI

Pošalji