userId: 0
dborderId: 0
items: 0
dbitems: 0

Monografija AGM-a: Antun Gustav Matoš pod Starčevićevim barjakom

AGM je upravo objavio monografiju pod naslovom Antun Gustav Matoš pod Starčevićevim barjakom, autora Tomislava Jonjića.

Janjićevom monografskom obradom životnoga i profesionalnoga puta Antuna Gustava Matoša ostvaren je relevantan znanstveni doprinos u suvremenoj hrvatskoj historiografiji, ali i povijesti književnosti susjednih država (Bosna i Hercegovina, Srbija). Tema je istražena na temelju historiografskih normi koje svoje utemeljenje imaju u činjenicama relevantnima za istraživanje.

Autor kritički analizira sve dosadašnje rezultate historiografije te ih dovodi u kontekst svojih istraživanja. Svoje zaključke temelji na izvornoj građi te uvelike nadopunjava dosadašnje historiografske radove, koji su se u većoj ili manjoj mjeri bavili Matošem, donoseći brojne nove spoznaje o njegovu životu i djelovanju.

Djelo je namijenjeno stručnjacima iz područja društvenih i humanističkih znanosti (povjesničari književnosti, povjesničari, politolozi, novinari), ali i inoj čitateljskoj publici zainteresiranoj za teme iz nedavne hrvatske intelektualne prošlosti, pogotovo kada je riječ o njezinoj literarnoj sastavnici. Knjigu će moći koristiti studenti i nastavnici (povijest književnosti, politička povijest, povijest ideja).

OSTALE NOVOSTI

Pošalji