userId: 0
dborderId: 0
items: 0
dbitems: 0

Monografija o Vladi Tuđi predstavljena u Mimari

U Muzeju Mimara svečano je pred mnoštvom uzvanika predstavljena najnovija likovna monografija AGM-a o slikaru Vladi Tuđi. Pedeset godina slikarskog rada Vlade Tuđe nije bilo lako, kako je sam umjetnik kazao, sabiti u jednu knjigu. Monografija u izdanju AGM-a presjek je golemog opusa umjetnika koji stvara od svoje 12. godine; objavljeno je oko tri stotine fotografija njegovih djela.

O knjizi je govorio autor teksta u monografiji likovni kritičar Stanko Špoljarić, koji je istaknuo najvažnije likovne smjernice u Tuđinu opusu, a povjesničar umjetnosti Nikola Albaneže izdvojio je umjetnikovu kombinaciju strasti i strpljivosti te naglasio njegovu golemu radnu energiju. I sam Tuđa obraćajući se publici govorio je o svom radnom elanu, kako nema nijednog dana bez crtanja, ali se također kritički osvrnuo na odnos prema kulturi u našoj domovini. "Hodam po tlu, ali vječito maštam i sanjam svoj svijet", rekao je Vlado Tuđa.

Direktor AGM-a, kao predstavnik nakladnika, Stjepan Bekavac izrazio je svoje zadovoljstvo što je upoznao Tuđu i njegov umjetnički rad, a podsjetio je i na nedavno objavljenu monografiju o slikarici Ani Guberini.

Slikar Vlado Tuđa autor je kompleksnog i opsežnog opusa, i u slikama i u skulpturi. Izlagao je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama diljem domovine i u svijetu, a prve veće uspjehe postigao je već u Nizozemskoj, gdje je boravio 70-ih godina prošlog stoljeća i ondje pohađao Academie Van Beldende.

OSTALE NOVOSTI

Pošalji