userId: 0
dborderId: 0
items: 0
dbitems: 0

Nakladnički pothvati AGM-a u 2019.

Zagrebačka nakladnička kuća AGM privodi kraju svoju vrlo uspješnu 2019. godinu. S više od dvadeset promocija novih izdanja, ova je godina jedna od najplodonosnijih u polustoljetnoj djelatnosti tvrtke, sa zapaženim publicističkim i beletrističkim izdanjima.

Osobito smo ponosni na neka djela koja uvelike pridonose promicanju hrvatske kulture, pismenosti te dubljem sagledavanju nekih tema iz nacionalne prošlosti.

1. Remek-djelo publicistike, monografija Tomislava Jonjića pod naslovom Antun Gustav Matoš pod Starčevićevim barjakom. Prema mišljenju mnogih znanstvenika, ta knjiga pruža relevantan znanstveni doprinos u suvremenoj hrvatskoj historiografiji, ali i povijesti književnosti susjednih država (Bosna i Hercegovina, Srbija). Ona donosi brojne nove spoznaje o Matoševu životu i djelovanju kakve dosad nismo do kraja osvijetlili.

2. Dugo iščekivana knjiga velikog njemačkog filozofa, autora slavne “Propasti Zapada”, Oswalda Spenglera pod naslovom Godine odluke nailazi na golem odjek hrvatske kulturne javnosti. Odbacujući linearno shvaćanje povijesti, Spengler iznosi tvrdnju da je u ljudskoj povijesti, koja nema kontinuitet, postojalo osam kultura, između kojih nema stvarnoga prožimanja jer je svaka jedinstvena i neponovljiva u svojim izražajnim mogućnostima.

3. Tko je zapravo bio Alojzije Stepinac, pita se autor, povjesničar Miroslav Akmadža u AGM-ovoj knjizi Stepinac riječju i djelom. Iako je do danas objavljeno mnoštvo knjiga o kardinalu Alojziju Stepincu, nakon višegodišnjega proučavanja njegova života i djelovanja te analize ostalih istraživanja autor je procijenio kako je potrebno napraviti sintezu svih dosadašnjih istraživanja. Ova je knjiga namijenjena širokoj čitalačkoj publici, jer je za razliku od dosadašnjih radova, pisana na vrlo popularan način.

4. Stjepan Sarkotić - posljednji zemaljski poglavar Bosne i Hercegovine, autora dr. sc. Dinka Čuture, donosi vojnu i političku biografiju general-pukovnika Stjepana Sarkotića, jednog od najviše rangiranih časnika u austrougarskoj vojsci. Prvi svjetski rat dočekao je kao zapovjednik 42. domobranske divizije da bi uskoro postao zemaljskim poglavarom Bosne i Hercegovine, kao i zapovjednim generalom BiH i Dalmacije. Ta ga je funkcija profilirala kao političara. Smatrao je da je Hrvatska žrtva srbijanske političke opsesije.

5. AGM svojim najnovijim izdanjima dokazuje da ide ukorak sa suvremenim tehnologijama, posebno s digitalnim inovacijama. Tako je iz tiska izašla knjiga Brodolom kod Gnalića, koja nudi i multimedijski sadržaj. Naime, u knjizi se nalaze i QR kodovi koji se skidanjem mobilne aplikacije pomoću proširene stvarnosti (AR) mogu pogledati dodatni multimedijski sadržaji (6 različitih filmova). Riječ je o potpunoj inovaciji u izdavaštvu.

6. I na koncu nogomet! Monografija pod naslovom Hrvatski nogomet u doba cara, kralja, poglavnika i maršala već nekoliko mjeseci izaziva kontroverzne komentare čitatelja, jednostavno zato “jer smo svi nogometni izbornici”. Ovo je prvi put da se s jednog povijesno-znanstvenog stajališta motri na najvažniju sporednu stvar na svijetu, a riječ je o predragocjenom dokumentu o tomu kako politička previranja kroje nogometnu igru i rezultate nogometnih utakmica. A da ne govorimo o sudbinama nogometaša pod patronatom političkih moćnika…

OSTALE NOVOSTI

Pošalji