userId: 0
dborderId: 0
items: 0
dbitems: 0

"Ovo je knjiga s kojom se ništa ne može usporediti"

AGM-ova monografija Antun Gustav Matoš pod Starčevićevim barjakom svečano je predstavljena pred mnoštvom publike u dvorani Matice hrvatske. Predstavljanju su nazočili dvojica recenzenata knjige dr. sc. Zlatko Matijević i dr. sc. Stjepan Matković, zatim povjesničar i političar dr. sc Zlatko Hasanbegović, direktor AGM-a Stjepan Bekavac te autor dr. sc. Tomislav Jonjić.

U uvodnom obraćanju publici predstavnik nakladnika i urednik knjige Stjepan Bekavac podsjetio je nazočne da je ovim izdanjem ispravljena višegodišnja pogreška, jer AGM do sada nije objavio ni jednu knjigu o Matošu, premda tvrtka nosi njegovo ime.

Dr. sc. Zlatko Matijević govorio je o velikom književniku koji je od početka svoga javnog djelovanja bio pravaš te je dao presjek njegovih aktivnosti od vremena dok je bio frankovac, kada ga je privlačilo domoljublje i antiklerikalizam kod Franka, ali i vrijeme boravka u Beogradu te povratak u Zagreb... Kada je o Jonjićevu djelu riječ, Matijević je istaknuo kako je ono pisano iscrpno, dobrim stilom, "pa ne ćete prestati čitati knjigu od prve do zadnje stranice".

- Ova je tema vrlo relevantna zbog kompletnog Matoševa opusa - kazao je dr. sc. Stjepan Matković - jer tu se ne radi samo o životopisu nego i o političkim mislima velikog književnika. Dodao je da se u knjizi osjećaju kritičnost i polemičnost te zavidna širina znanja autora o samoj tematici. Knjiga popunjava praznine i ispravlja brojne krive podatke što su se dosad o Matošu objavljivali.

Dr. sc. Zlatko Hasanbegović kazao je da je riječ o kapitalnom i minucioznom djelu i da ne postoje uopće adekvatna djela s kojim se ova knjiga može uspoređivati. Dodao je da je Matošev književni angažman nerazdvojan od njegovih političkih pogleda i kako je kazao, riječ je o najmodernijem političkom piscu s početka 20. stoljeća.

Autor knjige dr. sc.Tomislav Jonjić rekao je da knjiga o Matošu ne može biti nepolemična, jer njegovi pogledi nisu jednoznačni te da on sam nakon izlaska ove knjige u javnost očekuje brojne polemike i daljnja istražavanja ove teme. Raščlanjujući Matoševo političko djelovanje, njegovo simpatiziranje Franka, njegovo pravašenje i sl., istaknuo je da je književnik prevelik da bi se mogao sakriti iza jedne sranačke iskaznice.

OSTALE NOVOSTI

Pošalji