userId: 0
dborderId: 0
items: 0
dbitems: 0

Predstavljamo knjigu o najpoznatijem staljinističkom zločinu

Staljinistički zločini i teror pripadaju najmračnijim epizodama djelovanja totalitarnih režima 20. stoljeća. Pritom se među počinjenim zločinima nedvojbeno izdvaja ubojstvo tisuća časnika i dočasnika poljske vojske u Katynskoj šumi na krajnjem zapadu Rusije u proljeće 1940. godine. O tomu je AGM upravo objavio knjigu iz pera povjesničara Marija Jareba pod naslovom Sovjetski zločin u Katyinskoj šumi. Promocija će biti u srijedu, 22. siječnja 2020. u 12 sati u Hrvatskom državnom arhivu, Marulićev trg 21, Zagrebu.

Kako je u predgovoru knjige naveo dr. Mario Jareb, ova knjiga ima razmjerno dugačku pretpovijest koja seže još u 1993. godinu. "Tada sam se, naime, kao student poslijediplomskog studija povijesti na Srednjoeuropskom sveučilištu u Budimpešti prvi put ozbiljnije susreo s temom Katyna, ali i s više kolega iz Poljske koje je zanimalo što se je u vezi s tim događalo u ratnoj Hrvatskoj 1943. godine. Njihovo zanimanje potaknulo me je da pogledam novine iz doba Nezavisne Države Hrvatske te da počnem prikupljati podatke o medijskoj slici koja je tada stvorena u vezi s katynskim zločinom, odnosno o „mrtvačkoj šumi kod Katyna". 

Nakon nekoliko mjeseci boravka u zarobljeničkim logorima diljem SSSR-a Staljin i sovjetsko partijsko komunističko vodstvo donijeli su početkom ožujka 1940. odluku o likvidaciji poljskih zarobljenika, koji su ocijenjeni kao kontrarevolucionarni elementi. Nedugo zatim oko 14.500 zarobljenika likvidirano je na nekoliko mjesta u zapadnim krajevima SSSR-a, a njih nekoliko tisuća u Katynskoj šumi. To su područje u ljeto 1941. zaposjele njemačke postrojbe, no tek početkom 1943. godine Nijemci su doznali da na njemu postoje masovne grobnice koje dokazuju sovjetske (boljševičke) zločine, pa su tadašnjoj europskoj i svjetskoj javnosti objavili njihovo postojanje. U Katyn su doveli niz međunarodnih stručnjaka sudske medicine, a među njima i profesora s Medicinskoga fakulteta u Zagrebu Eduarda Miloslavića, koji su potvrdili sumnje o tome da je zločin počinjen u proljeće 1940., kada je to područje bilo pod sovjetskim nadzorom. Nijemci su, koristeći se dokazima o katynskom zločinu, počeli svojevrsni promidžbeni rat protiv SSSR-a, ali i protiv zapadnih saveznika kao boljševičkih saveznika.

Ova bi knjiga, kako je kazao autor, mogla biti mali kamen koji je nedostajao u golemu i naizgled potpuno dovršenom mozaiku zvanom problematika zločina u Katynu.

 

 

 

OSTALE NOVOSTI

Pošalji