userId: 0
dborderId: 0
items: 0
dbitems: 0

Predstavljene knjige u povodu 100. obljetnice rođenja Luke Brajnovića

Oproštaji i susreti, knjiga Luke Brajnovića, tiskana je u izdanju AGM-a u povodu 100. obljetnice rođenja tog književnika i novinara, a predstavljena je u Društvu hrvatskih književnika. Knjiga donosi uspomene jednog od najznačajnijih Hrvata koji su živjeli u iseljeništvu, zapravo izgnanstvu nakon Drugog svjetskog rata. Luka Brajnović prisjeća se svoga djetinjstva, mladosti, ratnog iskustva, izbjeglištva i života u Španjolskoj. Posebno je zanimljiva njegova vezanost uz Opus Dei te rad na Sveučilištu Navarra u Pamploni.

U djelu pratimo sudbinu mladog novinara koji se 1941. godine (tada je imao 22 godine) odjednom nađe u zatvoru kamo ga je dovela talijanska vojna policija koja je anektirala gotovo cijelu hrvatsku obalu...

Uz tu knjigu promovirane se još dvije Brajnovićeve knjige poezije, prevedene sa španjolskog jezika - More moga djetinjstva i Mjesečina u uljiku.

Puna dvorana u Društvu hrvatskih književnika pljeskom je pozdravila i nazočne kćeri Luke Brajnovića koje su ovom prigodom doputovale iz Španjolske. Njegova kći prof. dr. Elica Brajnović - Tijan osvrnula se na svoje sjećanje i doživljaje u životu sa svojim ocem te je zahvalila urednicima i izdavačima koji su iznjedrili ova tri projekta u povodu stote obljetnice Brajnovićeva rođenja.

Predsjednik DHK-a Đuro Vidmarović kazao je da je riječ o povijesnom predstavljanju djela što su proizašla iz tzv. zaljeva hrvatskih svetaca, misleći na Boku Kotorsku, odakle je Brajnović rodom.

- Luka Brajnović u domovini je gotovo nepoznat, a u inozemstvu slavan i dobitnik brojnih nagrada i priznanja kao profesor. Naime, i ovdje bismo se trebali rukovoditi ne ideološkim nego estetskim kriterijima u vrednovanju hrvatskih veličina - istaknuo je Vidmarović.

Prof. dr. Ivan Bošković u iscrpnom izlaganju o Brajnovićevu djelu rekao je među ostalim da je riječ o velikom svjedoku svoga vremena i da umjesto institucija na skupljanju razasute baštine rade pojedinci, nerijetko uz opstrukciju onih koji bi se zapravo time trebali baviti.

- Ovo je knjiga intelektualca, vjernika i pisca u istoj osobi, koja je uspjela pobijediti sve nevolje svoga vremena - rekao je prof. Bošković.

Prof. dr. Matilda Kolić Stanić publici je ispripovjedila kako se upoznala s Brajnovićevim djelom i kako je na temelju njegove novinarske etike odlučila pisati doktorsku dizertaciju, jer on je, kako kaže, autentičan, vjerodostojan i svoj.

Mr. sc. Božidar Petrač, potpredsjednik Društva hrvatskih književnika i jedan od urednika Brajnovićeve knjige Oproštaji i susreti, rekao je da bi trebalo objaviti još dvije-tri knjige ako se uzmu u obzir na španjolskom jeziku napisani brojni eseji i novinske kolumne koje su u izgnanstvu nastale na Brajnovićevu pisaćem stroju.

Posebnu je čar promociji na Jelačićevu trgu dao poznati dramski glumac Joško Ševo, koji je izmamio pljesak publike recitirajuću liriku Luke Brajnovića.

OSTALE NOVOSTI

Pošalji