userId: 0
dborderId: 0
items: 0
dbitems: 0

Dva nova naslova iz novije hrvatske povijesti

AGM je upravo objavio još dvije povijesno-dokumentarističke knjige iz novije hrvatske povijesti. Riječ je o Dokumentima o državnosti i političkom sustavu Republike Hrvatske  1990.-2020., koju je priredio dr. Anđelko Milardović te o knjizi Hrvatska politička emigracija – HSS, iz pera autora Ivana Tepeša.

U prvoj knjizi dr. Milardović se vodi historijsko-genetskom i institucionalnom logikom odabira i strukturiranja ključnih dokumenata o političkome sustavu i državnosti Republike Hrvatske u tridesetogodišnjem razdoblju. Sukladno historijsko-genetskoj pretpostavci, daje se izbor središnjih zakona, deklaracija, odluka i zaključaka na temelju kojih je moguće rekonstruirati slijed razvoja političkoga sustava i državnosti. 

Na temelju dostupnih izvora, znanstvene literature i publicistike, u svojoj knjizi Ivan Tepeš analizira slabo istraženo područje političkog djelovanja Hrvatske seljačke stranke u iseljeništvu u razdoblju od završetka Drugoga svjetskog rata 1945. do obnove djelovanja HSS-a u domovini 1989. godine, odnosno prvih demokratskih izbora u Hrvatskoj 1990. godine. Političko djelovanje HSS-a promatrano je kronološki s tri aspekta: djelovanje vodstva HSS-a u hrvatskom iseljeništvu, suradnja u organizacijama emigranata iz srednje i istočne Europe koje su djelovale pod političkim i financijskim pokroviteljstvom SAD-a te suradnja s drugim političkim emigrantima iz Jugoslavije.

Obje se knjige ovih dana mogu nabaviti uz veliki popust, a više o knjigama OVDJE…

OSTALE NOVOSTI

Pošalji