userId: 0
dborderId: 0
items: 0
dbitems: 0

Dvije Milardovićeve knjige predstavljene u Hrvatskom državnom arhivu

U prigodi 30. obljetnice Hrvatskog sabora 8. listopada 2021. svečano su u Hrvatskom državnom arhivu predstavljene dvije knjige prof. dr. sc. Anđelka Milardovića - Dokumenti o državnosti i političkom sustavu Republike Hrvatske 1990. – 2020. te Simulacija demokracije: svijet politike kao predstava i hiperzbilja.

Knjige su predstavili akademik Davorin Rudolf, član HAZU, koji je ujedno i recenzent prve knjige dr. sc. Višeslav Raos s Fakulteta političkih znanosti, Stjepan Bekavac, urednik knjiga te donedavni direktor nakladnika AGM-a, a nazočnima je o svojim djelima govorio i sam autor, prof.dr. sc. Anđelko Milardović, s Instituta za migracije i narodnosti.

U prvoj knjizi autor se vodi historijsko-genetskom i institucionalnom logikom odabira i strukturiranja ključnih dokumenata o političkome sustavu i državnosti Republike Hrvatske u tridesetogodišnjem razdoblju. Sukladno historijsko-genetskoj pretpostavci, daje se izbor središnjih zakona, deklaracija, odluka i zaključaka na temelju kojih je moguće rekonstruirati slijed razvoja političkoga sustava i državnosti.

Cilj druge knjige bio je istražiti demokraciju u doba tehno-kulture, a riječ je uglavnom o vremenu na prijelazu iz 20. u 21. stoljeće, vremenu simulacije svega postojećega. Za autora je simulacija demokracije zapravo velika politička predstava, koja se odigrava preko izbora, kojima se tepa da su „praznik demokracije“. Autor zaključuje da su svojim dosadašnjim djelovanjem političke stranke s oligarhijskim tendencijama izazvale nepovjerenje građana i političku apstinenciju. Izbori su pretvoreni u spektakl ili strogo kontroliranu predstavu...          

Više o knjigama OVDJE...

 

 

 

OSTALE NOVOSTI

Pošalji