userId: 0
dborderId: 0
items: 0
dbitems: 0

Obljetnica Matoša: Dvije knjige po akcijskoj cijeni

Obljetnica je smrti slavnog hrvatskog pjesnika Antuna Gustava Matoša. Umro je 17. ožujka 1914. u Zagrebu. AGM kao nakladnička kuća s njegovim inicijalima u svom nazivu, od danas do subote, 20. ožujka 2021. nudi veliki popust na ove dvije knjige: Pjesme, rugalice i epigrami (odabrane Matoševe pjesme) i Antun Gustav Matoš pod Starčevićevim barjakom (monografija o Matošu iz pera Tomislava Jonjića).

Knjige se ova četiri dana mogu nabaviti po drastično sniženoj cijeni!

Nastojeći kronološki slijediti razvitak Matoševa pjesništva, u kojem je epigramske fragmente nerijetko teško razlučiti od poezije u užem smislu, ovaj izbor poezije oslanja se na kritičko izdanje njegovih Sabranih djela (Zagreb, 1973.) i tamošnja tekstološka i pravopisna rješenja, a pored toga će zainteresirani čitatelj tamo naći ne samo podatke o vremenu nastanka pojedinih pjesama i njihovim možebitnim varijantama, nego i tumač osoba, zgoda i povoda Matoševim epigramima i rugalicama.

U monografiji Jonjić kritički analizira sve dosadašnje rezultate historiografije te ih dovodi u kontekst svojih istraživanja. Svoje zaključke temelji na izvornoj građi te uvelike nadopunjava dosadašnje historiografske radove, koji su se u većoj ili manjoj mjeri bavili Matošem, donoseći brojne nove spoznaje o njegovu životu i djelovanju.

OSTALE NOVOSTI

Pošalji