userId: 0
dborderId: 0
items: 0
dbitems: 0

Dugo očekivana Šeksova knjiga ugledala svjetlo dana

Rašomon na Savi, kontroverzna i dugo očekivana knjiga Vladimira Šeksa, upravo je izašla iz tiska u izdanju AGM-a. Riječ je o slojevitoj obradi ratnih zbivanja u Bosanskoj Posavini, odnosno pokušaju otkrivanja prave istine o tomu tko je odgovoran za pad Bosanske Posavine.

Pošto je godine 1992. Bosanska Posavina gotovo sva pala u ruke Srba, od tog su trenutka pa do danas u optjecaju brojne “istine” o tomu kako je došlo do pada i osobito tko je to područje zapravo izdao. Zašto su se branitelji gotovo bez ispaljenog metka i bez posebno opasnih nasrtaja četnika jednostavno povukli i odustali od daljnje obrane? Tko je i zašto srušio tamošnji most na Savi…

O tim kontroverzama pisalo se i dosad – ondašnje ratne nedoumice i suprotstavljenja tumačenja svako malo izazivaju znatiželju javnosti. No knjiga koju je priredio Vladimir Šeks donosi na više od tisuću stranica najopsežniji prikaz svih tih kontroverzi oko slučaja Bosanske Posavine, sa svim relevantnim dokumentima i transkriptima sastanaka, konferencija i ispitivanja aktera ratnih zbivanja. Posebno su pod lupom bili izravni vojni zapovjednici, čiji su se iskazi o pojedinim situacijama katkada toliko razlikovali da se možemo zapitati jesu li oni bili na istomu mjestu.

 

OSTALE NOVOSTI

Pošalji