userId: 0
dborderId: 0
items: 0
dbitems: 0

Još dva Spenglera u biblioteci AGM-a

Nastavljamo s objavom djela Oswalda Spenglera, njemačkog filozofa i političkog mislioca, autora glasovite knjige Propast Zapada. Već smo u biblioteci Ducunt fata objavili njegove dvije knjige pod naslovom Godine odluke i Čovjek i tehnika. U prvoj knjizi, služeći se morfološkom metodom koju je baštinio od Johanna W. Goethea i povijesnim analogijama, Spengler se upustio u „predviđanje“ budućih povijesnih procesa, tj. onoga što se treba dogoditi. U drugoj knjizi, 

Spengler, odbacujući linearno shvaćanje povijesti, drži da je u ljudskoj povijesti postojalo osam kultura, koje su shvaćene kao organizmi, imaju svoj životni vijek i predvidljive faze razvoja te se mogu uspoređivati. 

Iz tiska upravo izlaze još dvije Spenglerove knjige u izdanju AGM-a: Misli, u kojoj su autor na reprezentativan način odražava poglede na sudbinu, religiju, dušu, povijest, mišljenje, državu, staleže i profesije, vlasništvo te brojne druge teme iz filozofije povijesti. Osim citata iz niza Spenglerovih djela, urednica Misli, dr. Hildegard Kornhardt (1910.–1959) napravila je izbor iz neobjavljenih rukopisa (fragmenata) Oswalda Spenglera, poznati kao Politica i Poetica, koji su pohranjeni u Bavarskome državnom arhivu u Münchenu.

U drugoj  knjizi, Duh našeg doba, koju ćete također ovih dana moći nabaviti u knjižarama AGM-a i u web shopu, Spengler je ponudio svoje usporedne tablice povijesnih istodobnosti, kojima, u morfološkom smislu, potkrepljuje svoj pogled na svjetsku povijest i ulogu čovjeka u njoj. Na retoričko pitanje o izgledima za trajan svjetski mir, Spengler je, u ozračju neposredno pred Drugi svjetski rat, ustvrdio da je mir samo ljudska želja ali ne i nešto na što bi se povijest obazirala. 

OSTALE NOVOSTI

Pošalji