userId: 0
dborderId: 0
items: 0
dbitems: 0

Miškulin: Za izgovorenu riječ postali ste registrirani neprijatelj poretka

- Možda su pravi junaci ove knjige obični ljudi koji su popili čašicu više i nešto nepoćudno rekli pa bili osuđeni na više mjeseci zatvora - rekao je na promociji svoje knjige Ivica Miškulin, govoreći o glavnim motivima za pisanje svog djela. Knjiga pod naslovom Usta širom zatvorena, koja raščlanjuje delikt mišljenja u komunističkoj Hrvatskoj od 1980. do 1990. godine, u izdanju AGM-a, svečano je predstavljena u Hrvatskom katoličkom sveučilištu. - Vi ste postali službeni i registrirani neprijatelj poretka ako ste nešto izustili - dodao je Miškulin, ističući i to do njegova knjiga upozorava i na šutnju međunarodne zajednice, koja u tadašnjoj državi nije vidjela kršenje ljudskih prava.

Predavač na Hrvatskom katoličkom sveučilištu dr. sc. Jakov Žižić vrlo je precizno raščlanio tadašnji politički odnos prema izgovorenoj riječi, ističući da osamdesete godine nisu ništa liberalnije u odnosu na ranije neslobodno komunističko razdoblje na ovim prostorima. Osobito se osvrnuo na današnji lijevi povijesni revizionizam, koji tadašnje vrijeme nastoji prikazati liberalnim i poželjnim. 

Urednik knjige Stjepan Bekavac govorio je o  "rudarskom radu" na arhivskoj građi za ovu knjigu, koja se pripremala dvije i pol godine, a rektor Sveučilišta dr. sc. Željko Tanjić, pozdravljajući skup, čestitao je autoru i izdavaču te naglasio važnost ove teme u današnjem društvu. Dodatnu zanimljivost ovoj manifestaciji dao je političar Vladimir Šeks, koji je kazao da je ovo prva knjiga o deliktu mišljenja i slobodi izražavanja i upitao se zašto je to tako: "Prevladava šutnja onih koji bi trebali govoriti i pisati o karakteru prošlog režima, ali zato idu cijele naplavine rehabilitatora komunističkog režima te se opravdava represija iz tadašnjeg vremena."

 

OSTALE NOVOSTI

Pošalji