userId: 0
dborderId: 0
items: 0
dbitems: 0

Novo u web shopu: Iz umjetničkog opusa Margarete Landau

 

U našem web shopu imamo dvije zanimljive nove ponude, Hrvatski križ sa pticama, rad umjetnice Margarete Landau Nejašmić, koji je inspiriran starohrvatskim pleterom, a izrađen je od čistog srebra. Drugi je umjetnički rad Veliki pleter u kutiji, rad iste autorice. Oba su umjetnička djela ovaj put sa sniženim cijenama.

Margareta Landau, medaljarka, rođena je u Sarajevu 1931. godine. Završila je gimnaziju u Sarajevu i studij povijesti umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Zagreb. Oblikuje medalje i plakete sažetih oblika i uravnoteženih kompozicija, pretežno gradova (Dubrovnik, Hvar, Osijek, Sarajevo, Split, Zadar), posebno Zagreba (Stari Zagreb, 1969, i Zagrebačka biskupija, 1974, bronca; Zlatno sunce Zagreba, 1994, srebro, zlato). Uz plakete (Plaketa s motivima pluteja iz Koljana, srebro;Starohrvatske ptice, 2007, bronca), radi i nakit s motivima starohrvatske umjetnosti (Privjesak s pleterom, 1995, srebro).

Najveći dio stvaralaštva Margarete Landau vezan je uz plakete, medalje, skulpturalni nakit. Medalja je kreativna dominanta njezina opusa. Niz suvenira koje je oblikovala na početku svog stvaralačkog puta, gotovo u opuštenosti igre, bez sumnje spadaju među najbolje uratke te vrste u hrvatskom prostoru i uvijek su dobro prihvaćeni. A publika i stručna kritika medaljerskom radu Margarete Landau davala je česta priznanja, koja su dodatna potvrda vrijednosti njezina umjetničkog rada.

Kako je zapisao kritičar Stanko Špoljarić, Margareta Landau Zasigurno spada među osebujne osobe hrvatske likovne umjetnosti. S mnogim interesima – glazbe, literature. I ne kao izleta već prožimanja u svakodnevnosti života.  

Više o djelima  OVDJE... 

OSTALE NOVOSTI

Pošalji