userId: 0
dborderId: 0
items: 0
dbitems: 0

O nastajanju slavenskih naroda piše bjegunac iz 1945.

AGM je ovih dana objavio knjigu Pavla Tijana pod naslovom Proces nastajanja slavenskih naroda i drugi eseji. Riječ je o autoru koji je bio hrvatski enciklopedist i jedan od najpoznatijih disidenata iz bivše države neposredno nakon Drugog svjetskog rata. Nakon pada Nezavisne Države Hrvatske 1945. godine bježi od nadolazeće partizanske vojske zbog straha od odmazde. Prvo odlazi u Austriju te preko nje u Rim, gdje je ostao do 1947. godine. Godine 1946. tu je objavio knjigu Martyrium Croatie (Hrvatsko mučeništvo). Iz Rima odlazi u Madrid, gdje je s obitelji, koja mu se pridružila tek 1955., živio do kraja života.

U Španjolskoj je bio sveučilišni profesor u Madridu znan kao don Pablo Tijan Roncevic.

Vlada Republike Hrvatske prenijela je njegova pisana djela iz Madrida u Zagreb.

U novoj AGM-ovoj knjizi je objavljeno osam Tijanovih eseja, koje je odabrala hispanistica i prevoditeljica Željka Lovrenčić: Nastajanje današnjih balkanskih naroda, Korijeni slavenskoga ideala, Ruska historiografija predvođena sovjetima, Mit o Masaryku, Proces nastajanja slavenskih naroda, Konstantinopol i njegovo carstvo, Ivo Andrić, dobitnik Nobelove nagrade 1961. godine i Juraj Križanić, prvi apostol slavenskoga ekumenizma.

Eseji su, ističe nakladnik, poredani kronološki od 1947. do 1968. godine i obuhvaćaju razna područja koja su zanimala slavista Tijana - od povijesne preko sociološke i etnološke tematike do književne analize Andrićeva djela i sudbine Jurja Križanića.

OSTALE NOVOSTI

Pošalji